čtvrtek 30. ledna 2014

Snaha upéct celozrnný chleba

Každý, kdo chce žít zdravě a starat se o to co jí, se dostane do okamžiku, kdy si něco uvaří. 
Nejsem velká kuchařka. Nejsem ani malá kuchařka. Prostě nevařím.
Pokud jsem někdy něco vařila, bylo to co dům dal. Nejsem ani zastáncem přesného držení se receptu.


Tak jsem si řekla, co můžu zkazit na chlebu z domácí pekárny? 
Ok, pekárna půjčená. Celozrná mouka připravená, brusinky, hrozinky ready. 
Odměřím, nasypu, zapnu. 
Nic.... Hodiny se nastavili na 3:30. 
Nepanikařím a čekám. 
Pak se začíná něco dít, to jsem se uklidnila. 
Čekala jsem na voňavoučký chlebíček. Mňam. 
Skoro po 4 hodinách se pekárna vypíná a mě málem vynáší nohama napřed. 
Nic se neupeklo, ba dokonce nezamíchalo!!! 
Asi málo vody, nebo hodně mouky...?
O můj fail jsem se musela podělit. 


Tak jsem neupečenou směs vyklopila na plech a chvíli jsem nevěděla co dál...



Tady jsem zkusila přidat víc vody a uplácala jsem chlebík na plechu. 
Jak to dopadlo?



Chleba tvrdý jako kámen a letěl do koše. 
Snad se to povede příště a budu se držet i víc receptu. 
Obdivu všechny, co si doma pečou nebo vaří každý den. 
Snad se do toho taky dostanu a možná budu přidávat i recepty, ale prozatím...
Buďte se mnou trpěliví, snažím se a učím se a budu vás informovat jak mi to jde :-)

6 komentářů:

  1. Kolikrát mně se něco nepovedlo!:-) Příště se ti to určitě povede!:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám :-) včera jsem zjistila od kamarádky, že nejde nikdy udělat 100% celozrnný. Nikdy to tak nenakyne

    OdpovědětVymazat
  3. pěkně :D :D příště se to povede líp! :)

    OdpovědětVymazat
  4. To doufám :-) Myslela jsem, že mě vynesou nohama napřed, když jsem to vyklopila :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsi musela udělat chybu někde v postupu, domácí pekárnu máme od Vánoc a normální chleba už nekupujeme...příteli dělám bílý a sobě celozrnný (i když už se naučil jíst i ten můj), nezapomněla jsi tam dát sušené droždí? To se mi jednou stalo a byla z toho pořádná tvrdá placka:-)Jinak dělám z celozrnné mouky-pšeničné, pravda je, že třeba ze žitné to není ono - to je jak lisovaný chleba, tak tam přidávám i normální bílou mouku...a hlavně zvláštní je, že se ti to nepromíchalo - to asi nebyl zaplý program..

    OdpovědětVymazat
  6. Takhle to skončilo jenom jednou s pak to bylo ok. Je možné že tam byl jiný program. Ale ty chleby z domácí pekárny jsou nejlepsi :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář, moc si jich vážím!